Inloggen MijnLot

Van huren naar kopen – dit gaat er veranderen

De stap zetten van een huurwoning naar een koopwoning is een mooi spannend moment! En tegelijk ook een grote stap: eindelijk je eigen plek, zonder een huurbaas of onzekerheden over je huurcontract. Maar bij het kopen van een woning komen natuurlijk wel andere zaken om de hoek kijken. Je krijgt te maken met een hypotheek, maandlasten, onderhoud, en verzekeringen. In deze blog zetten we een aantal punten op een rijtje waar je rekening mee moet houden, zodat je goed voorbereid de overstap kunt maken van huurder naar woningeigenaar.

Financiële verantwoordelijkheid
Als huurder had je misschien het gevoel geld ‘weg te gooien’ omdat de huur niet bijdraagt aan iets wat van jou is. Met het kopen van een woning investeer je echter in je toekomst en bouw voor een deel je eigen vermogen op. In plaats van huur betaal je nu aflossing en hypotheekrente. Je hypotheekverstrekker heeft je geld geleend om de woning te kopen en je betaalt dat bedrag gedurende de looptijd van de hypotheek terug. Hierdoor wordt je woning elke maand meer van jou en minder van de bank. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost en is de woning van jou, dan woon je dus nagenoeg gratis.

Belastingvoordeel
Naast de aflossing betaal je, als woningeigenaar, ook hypotheekrente, een vergoeding voor de lening die je hebt gekregen. Maar je krijgt hier een belastingvoordeel op. Dit betekent dat je de rente die je betaalt over je hypotheek kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De hypotheekrenteaftrek wordt ieder jaar berekend bij je belastingaangifte.

Verplichte verzekering
Wanneer je een woning koopt, is het belangrijk om een aantal verzekeringen af te sluiten. Als huurder had je waarschijnlijk alleen een inboedelverzekering, maar als woningeigenaar ben je (meestal) verplicht om ook een opstalverzekering af te sluiten. Hiermee is je woning beschermd tegen bijvoorbeeld brand- of stormschade. Als je een appartement koopt is de opstalverzekering geregeld via de Vereniging Van Eigenaren (VVE). Verder is het aan te raden om naast je inboedel- en opstalverzekering ook deze verzekeringen af te sluiten: aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en een woonlastenverzekering.

Gemeentebelasting
Als huurder betaalde je al diverse gemeentebelastingen, zoals de waterschapsbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing. Wanneer je een woning koopt, krijg je daarnaast te maken met de onroerendezaakbelasting (OZB). De OZB is een belasting die door de gemeente wordt geheven op eigen woningen en panden, en de hoogte ervan is afhankelijk van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van je woning. Naast de OZB blijven de riool- en afvalstoffenheffing ook voor eigenaren van toepassing. De totale gemeentelijke lasten kunnen dus hoger uitvallen voor woningeigenaren, maar ze zijn noodzakelijk voor het onderhouden van belangrijke lokale voorzieningen, zoals infrastructuur, groenbeheer en afvalverwerking.

Investeren in duurzaamheid
Als woningeigenaar heb je de kans om te investeren in duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, energiezuinige apparaten en betere isolatie. Dat komt niet alleen ten goede aan het milieu, maar kan zeker ook je wooncomfort verhogen, maandlasten verlagen en bijdragen aan de waarde van je woning.

Creatieve vrijheid
Eén van de leukste dingen van het bezitten van een woning is de vrijheid om je woonruimte naar eigen smaak in te richten. In tegenstelling tot een huurwoning, waar je vaak gebonden bent aan de stijl en regels van de verhuurder, kun je nu muren verven, verbouwen en je eigen persoonlijke stempel op je huis drukken! Dat biedt de mogelijkheid om een ruimte te creëren die echt als “thuis” aanvoelt.
Als je nog niet zeker weet waar je wilt wonen of hoe je werk zich ontwikkelt, geeft huren je meer flexibiliteit. Je kunt vaak maandelijks opzeggen, wat handig is als je plannen nog kunnen veranderen. Blijf je waarschijnlijk minimaal vijf jaar op dezelfde plek? Dan kan kopen een slimmere keuze zijn.