Je kan de meeneemregeling gebruiken voor het aankopen van een nieuwe (nieuwbouw)woning. De aanvraag wordt opnieuw beoordeeld op basis de actuele criteria. Jouw hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. De rente op de oude woning wordt op het moment dat de nieuwe hypotheek ingaat, omgezet naar de rente die hoort bij de Lot overbruggingshypotheek.
Hypotheek meenemen
Als je je woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, kan het aantrekkelijk zijn om je huidige Lot hypotheek mee te nemen. Bijvoorbeeld als de rente in je huidige contract lager is dan de actuele rente. Het meenemen of meeverhuizen van je hypotheek wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemhypotheek genoemd. Met deze regeling kun je profiteren van je oorspronkelijke, lagere rente, zelfs als de rente in de toekomst stijgt.
Wat houdt het meenemen van een hypotheek in?
Als je kiest voor een meeneemhypotheek sluit je eigenlijk wel een nieuwe hypotheek af, maar neem je je huidige hypotheekrente, maandlasten en andere voorwaarden mee. Dat zit zo: je mag voor het bedrag dat nog van je oude hypotheek resteert je oude voorwaarden meenemen. Voor het deel dat je extra wilt lenen, geldt de huidige hypotheekrente. Het belangrijkste is dat je deze meeneemhypotheek alleen kan regelen bij dezelfde hypotheekverstrekker.
De belangrijkste kenmerken
Tot wanneer hypotheek meenemen
Wat kan je meenemen
Wat kan wijzigen
Waarom je hypotheek meenemen?
Het is dus vooral interessant om je rente mee te nemen als je huidige hypotheek een lagere rente heeft dan die van je eventuele nieuwe hypotheek. De voordelen zijn dan:
- Je hebt een lagere hypotheekrente
- Je hebt lagere maandlasten
- Je blijft bij jouw ”vertrouwde” hypotheekaanbieder
Hypotheekrente meenemen. Wat zijn de voorwaarden en mogelijkheden?
-
Hoe zit het precies?
-
Enkel voor de aankoop van één nieuwe woning
De verhuisregeling is specifiek bedoeld om je te ondersteunen bij de aankoop van één nieuwe woning. Dit betekent dat je de regeling niet kunt gebruiken voor de aankoop van meerdere woningen of voor andere doeleinden dan de aanschaf van jouw nieuwe woning.
-
Gelijktijdige overdracht bij de notaris
Voor het succesvol toepassen van de verhuisregeling is het noodzakelijk dat de leveringsakte en de hypotheekakte (inclusief de meeneemregeling) voor je nieuwe woning gelijktijdig passeren bij de notaris. Dit zorgt voor een soepele overgang en voorkomt complicaties in het proces.
-
Passeertermijn van 6 maanden
Na het aflossen van je oude lening heb je 6 maanden de tijd om de hypotheekakte en de leveringsakte voor jouw nieuwe woning te laten passeren bij de notaris. Dit tijdframe is ingesteld om ervoor te zorgen dat de overgang tussen de oude en nieuwe woning efficiënt verloopt.
-
Meegenomen rente kan niet worden teruggedraaid
Wanneer de rente eenmaal is meegenomen, kan dit niet worden teruggedraaid. Tenzij er een volgende woning wordt aangekocht, waarvoor een hypotheek nodig is.
-
Wat gebeurt er bij een echtscheiding of relatiebreuk?
Het leven zit vol verrassingen en soms neemt het een onverwachte wending, zoals bij een echtscheiding of relatiebreuk. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is voor beide partijen om elk een deel van de hypotheekrente mee te nemen naar een nieuwe woning. Als één van jullie gebruik wil maken van de verhuisregeling, dan is het noodzakelijk dat de ander hier schriftelijk mee akkoord gaat. Die persoon ziet dan af van het recht om zelf gebruik te maken van de verhuisregeling of om de rentecondities van het bestaande onderpand te gebruiken. Klinkt misschien een beetje streng, maar zo zorgen we ervoor dat alles eerlijk verloopt.
-
En hoe zit het met de kopers van je woning?
Stel je voor, je hebt een koper gevonden voor je woning en je bent klaar voor de volgende stap. Je zou misschien denken: "Kan ik de hypotheek en de gunstige rentecondities niet gewoon overdragen aan de nieuwe eigenaren?" Zo eenvoudig is het helaas niet. De hypotheek en de rentecondities zijn persoonlijk en kunnen niet worden doorgegeven aan de kopers van je bestaande woning. Dit betekent dat zij zelf een nieuwe hypotheek moeten afsluiten.
-
Samenvoegen van meerdere hypotheken
Helaas, als je meerdere hypotheken hebt lopen onder de zogenaamde Lot regeling, is het niet mogelijk om deze samen te voegen en in één keer mee te nemen naar je nieuwe woning.
-
Bouwdepot: Heb je een bouwdepot?
Deze kun je niet meenemen. Het bouwdepot wordt afgelost op je huidige lening. Maar niet getreurd, de geldlening die je hebt afgesloten voor de financiering van je verbouwing, kun je wél meenemen.
-
Hoe zit het bij een overbruggingskrediet?
Vanaf de dag dat je de sleutels van je nieuwe huis krijgt, de zogenaamde passeerdatum, neem je de rentevoorwaarden van je huidige lening gewoon met je mee. Maar wat als je oude lening nog niet helemaal is afgelost? Vanaf het moment dat je nieuwe avontuur begint, zetten we je oude lening om. Je gaat vanaf dan het rentepercentage betalen dat op dat moment geldt voor een overbruggingskrediet.
Neem direct verduurzaming mee
Voor de groene doeners onder ons: het deel van de lening dat je specifiek voor duurzaamheidsmaatregelen hebt afgesloten, samen met het duurzaamheidsdepot, kun je helaas niet meenemen naar je nieuwe woning. Wel kan je een nieuwe duurzaamheidshypotheek aanvragen. Dit is een mooie stimulans om ook je nieuwe huis duurzamer te maken.
Vragen over het meenemen van jouw Lot hypotheek?
Bespreek deze vragen met jouw persoonlijke hypotheekadviseur. Er komt namelijk een hoop bij kijken als je jouw hypotheek wilt meenemen. Daar hoort ook een goed persoonlijk advies bij.